Delikatne,biszkoptowe ciasto złożone z kilku warstw. Jego przygotowanie jest czasochłonne, ale warto! Nazwy chyba nie trzeba tłumaczyć:-)
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaja
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżeczki cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
- 700 ml soku zazwyczaj używa się Pysio ( ja użyłam soku Tymbark,zielony banan)
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki agrestowe
- delicje (szampańskie, malinowe)
- 1 galaretka agrestowa
Oddzieliłam żółtka od białek. Białka z solą ubiłam na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodałam cukier, następnie dodawałam po jednym żółtku nadal miksując. Na końcu dodałam przesianą mąką i wymieszałam. Formę posmarowałam masłem i wysypałam mąkę, przełożyłam ciasto. Piec należy około 20 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. (czekając na biszkopt rozrobiłam galaretki, które mogły w tym czasie sobie lekko stężeć)
Część soku zagotowałam, a szklankę soku wymieszałam w miseczce z budyniami w proszku. Do zagotowanego soku wlewam wymieszane budynie w proszku i całość cały czas mieszam, aby nie powstały grudki. Całość mieszam do zgęstnienia. Masę budyniową ciepłą przekładam na wystudzony biszkopt.
Gdy masa budyniowa lekko przestygnie układam delicje.
Kremówkę ubijam na sztywno i pod koniec ubijania dodaje cukier puder, następnie dalej miksując stopniowo wlewam tężejącą galaretkę.
Na ostudzoną masę budyniową i delicje wykładam masę śmietankową. Całość wstawiam do lodówki do stężenia. W tym czasie przygotowuję galaretkę, przestudzoną galaretkę wylewam na wierzch i chłodzę całą noc w lodówce. Smacznego :-)
* dwie galaretki rozpuściłam w 250ml wrzątku i pozostawiłam do wystygnięcia
* jedną galaretkę rozpuściłam w 350 ml wrzątku i pozostawiłam do wystygnięcia
* z każdej warstwy zostało mi jeszcze masy, bo użyłam małej formy - keksówki
Kawałki nie wyglądają zbyt estetycznie, niestety ciężko było je wyjąć z foremki. Jednak walory smakowe są takie jak powinny.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz