Miał być świąteczny keks z bakaliami, ale niestety kolejny raz stwierdzam, że ten piekarnik nadaje się tylko do krótkich wypieków typu babeczki, zapiekanki, pizza.. nad czym ubolewam...
Ostatnio były hod-dogi, a teraz czas na domowe, chrupiące zapiekanki w dwóch wersjach, z samymi warzywami, drugie z dodatkiem salami z pieprzem, przez co zapiekanki były bardziej wyraziste i ostre. Obie wersje są smaczne :-)
Zaraz zabieram się za ciasto Shrek, na szczęście większość jego warstw robi się bez pomocy piekarnika.
Składniki:
- bagietki ( kupiłam jedną bardziej wypieczoną i jedną mniej)
- salami
- pieczarki
- ser żółty
- pomidor
- rzodkiew
- szczypiorek
- majonez
- jogurt naturalny
- czosnek
- pieprz i sól
- bazylia
Bagietkę przekroiłam na pół, następnie wzdłuż na 4 mniejsze porcje, które smaruję cieniutką warstwą masła. Pieczarki obieram, kroję na talarki, posypuje bazylią, pieprzem i solą, podsmażam na maśle. Pozostałe składniki pomidor, rzodkiew, salami, szczypior kroimy wg uznania. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.
Następnie na bagietki układam ser, i pieczarki ( wcześniej pozbyłam się z nich nadmiaru wody), kolejno salami. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na około 15-20 minut. Po wyjęciu bagietek nakładam pomidorka, rzodkiew i szczypior. Podaję z ketchupem i sosem czosnkowym ( wymieszałam łyżeczkę majonezu z dwoma łyżeczkami jogurtu naturalnego, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz, wymieszałam.)
Smacznego! :-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz