Warzywny kebab z kurczakiem w sosie greckim
Niewątpliwie domowy kebab ma swoje zalety, to od nas zależy
jego skład, dodatki i sos. Może być
zdrowy i pożywny. Ja przygotuję kebab z dużą ilością sałaty i warzyw,kurczaka
delikatnie posypanego przyprawą do kurczaka.
Całość poleję sosem greckim(tzw. greckie cacyki) doskonale nadaje się do
dań z mięsem i wszelkiego rodzaju sałatek. Dużo ilość warzyw, kawałki kurczaka
i sos to idealna danie, aby najeść się do syta. Przygotowując domowego kebaba
wiemy, że nasze warzywa i mięso są świeże.
Zatem zachęcam do spróbowania!
Ciasto:
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 jajko
Sos:
- 1 gęsty jogurt naturalny
- Garść posiekanego kopru
- 1 ogórek zielony
- 1 ząbek czosnku
Farsz:
- 1 ogórek zielony
- 1 papryka
- 1 główka sałaty
- 1 pomidor
- 1 cebula
Przyprawy:
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Ciasta:
Mąkę, jaja, mleko zmiksować na masę, która
łatwo spłynie z łyżki. (Jeżeli zauważymy po pierwszym naleśniku, że ciasto
jest za rzadkie, dodajmy mąki, łatwiej będzie nam wtedy zawinąć naleśnika, z
czym mnie nie szło najlepiej)
Przygotowanie sosu
Do miski wlać jogurt, następnie dodać startego
ogórka na dużych oczkach , wcześniej osączonego z wody, drobno posiekany koper, i przeciśnięty przez
praskę czosnek. Dodać soli i pieprzu, delikatnie wymieszać.
Mięso i warzywa:
Mięso pokroić w małe kawałki i doprawić odrobiną
przyprawy do kurczaka, smażyć na patelni na delikatny złoty kolor. Dorzucić
drobna pokrojoną cebulkę i smażyć około 10 min.
Warzywa drobno pokroić. Warzywa i mięso z cebulką przełożyć na
naleśnika, polać sosem i zawinąć, następnie owinąć folią aluminiową, aby
wygodniej można było zjeść.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz