sobota, 26 października 2013



Warzywny kebab z kurczakiem w sosie greckim 
Niewątpliwie domowy kebab ma swoje zalety, to od nas zależy jego skład, dodatki i sos.  Może być zdrowy i pożywny. Ja przygotuję kebab z dużą ilością sałaty i warzyw,kurczaka delikatnie posypanego przyprawą do kurczaka.  Całość poleję sosem greckim(tzw. greckie cacyki) doskonale nadaje się do dań z mięsem i wszelkiego rodzaju sałatek. Dużo ilość warzyw, kawałki kurczaka i sos to idealna danie, aby najeść się do syta. Przygotowując domowego kebaba wiemy, że nasze warzywa i mięso są świeże.

Zatem zachęcam do spróbowania!

Ciasto:
  • 4 łyżki mąki 
  • 2 szklanki mleka
  • 1 jajko



Sos:
  •  1 gęsty jogurt naturalny

  • Garść posiekanego kopru
  • 1 ogórek zielony
  • 1 ząbek czosnku


Farsz
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka
  • 1 główka sałaty
  • 1 pomidor
  • 1 cebula 


Przyprawy:


  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Ciasta:

Mąkę, jaja, mleko zmiksować na masę, która łatwo spłynie z łyżki.  (Jeżeli  zauważymy po pierwszym naleśniku, że ciasto jest za rzadkie, dodajmy mąki, łatwiej będzie nam wtedy zawinąć naleśnika, z czym mnie nie szło najlepiej)

Przygotowanie sosu

Do miski wlać jogurt, następnie dodać startego ogórka na dużych oczkach , wcześniej osączonego z wody,  drobno posiekany koper, i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać soli i pieprzu, delikatnie wymieszać.  

Mięso i warzywa:

Mięso pokroić w małe kawałki i doprawić odrobiną przyprawy do kurczaka, smażyć na patelni na delikatny złoty kolor. Dorzucić drobna pokrojoną cebulkę i smażyć około 10 min.

Warzywa drobno pokroić.  Warzywa i mięso z cebulką przełożyć na naleśnika, polać sosem i zawinąć, następnie owinąć folią aluminiową, aby wygodniej można było zjeść.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj

Text Widget

mój przepis na życie to poznawanie smaków, celebrowanie posiłków. Jedzenie jest dla mnie pewnego rodzaju sztuką kulinarną, którą ja zaczęłam dosyć późno w swoim życiu dostrzegać, teraz zaczynam ją rozwijać. Gotowanie nie musi być tylko przykrą koniecznością, gdy doskwiera nam głód, ale czasem wspólnego owocnego gotowania, wspólnych rozmów z innymi, czy po prostu pasją i radością. Wszystkim życzę wiele radości podczas gotowania i jego późniejszego spalania! :-)

More Text

Popular Posts

Blogger news

Blogger templates