Lubię smak ciasta, gdy nie jest nadmiernie słodkie.
Ten placek do takich właśnie należy. Jest pyszne w smaku, można je za każdym razem podawać z innymi owocami świeżymi bądź mrożonymi. Ja użyłam wiśni z domowych przetworów, które dostaliśmy. Doskonale się sprawdziły z tym delikatnym ciastem. Polecam!
Składniki:
(źródło inspiracji:http://kuchniaagaty.pl/)
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szk oleju
- 3/4 szk cukru
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- owoce
Mąkę wymieszałam z proszkiem, cukrem i solą i wiórkami. W oddzielnej misce wymieszałam olej z jajkami (dodałam krople esencji pomarańczowej). Mokre składniki dodałam do suchych. Dokładnie wymieszałam.Formę smaruję masłem i oprószam mąką. Masę przelałam do okrągłej formy, posypałam wiórkami i na wierzchu ułożyłam owoce. Piec należy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniki około 50 minut.
Ciasto pozostawiłam do ostudzenia na kratce. Przewiązałam wstążką i oprószyłam cukrem pudrem.
*użyłam formy o średnicy 25 cm, ciasto nie jest wysokie, w oryginalnym przepisie forma ma 20cm.
Smacznego! :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz