Zapiekane kanapki z serem to dobry pomysł na szybki lunch lub kolację :) Chrupkie pieczywo z dodatkami warzyw i gotowe ! :)
Składniki:
- kilka kromek ciemnego pieczywa
- 2 łyżeczki majonezu
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor
- kilka rzodkiewek
- ser (ilość dowolna)
- natka pietruszki
- przyprawy: pieprz, bazylia, oregano, słodka czerwona papryka
Kromki chleba smaruję cieniutką ilością masła, następnie w pojemniczku mieszam majonez, musztardę i wyciśnięty przez praskę czosnek, nakładam na chlebki. Posypuję startym serem, bazylią, oregano, czerwoną papryką i kolorowym pieprzem. Na blachę wyłożoną folią aluminiową wykładam chlebki i zapiekam około 20min. Zapieczone chlebki podaję z pomidorem, rzodkiewką, natką pietruszki i ketchupem. Jeżeli macie w swojej kuchni oliwki, kiełki to jest to świetny dodatek do takich zapiekanek.
Smacznego!
Moje ulubione "danie" kiedy nie mam czasu a nagle wkraczają niezapowiedziani goście.
OdpowiedzUsuńChleb nie musi być najświeższy, ser - obojętnie jaki - ja używam do tego mozzarelli lub/i żółtego. Szynka? Jak jest - to tak.
Najważniejsze jednak dla mnie są pieczarki - podsmażam je wcześniej na patelni i przyprawiam Vegetą (którą kupiłam tylko dla pieczarek i cebulki do pierogów ) Nie lubię keczupu, ale nie wyobrażam sobie tych zapiekanek bez niego :)
Pozdrawiam koleżankę z gimnazjum
PS: Fajne się czyta !
każdy ma swoje ulubione sposoby na te szybkie zapiekanki :) natomiast co do pieczarek, zgadzam się w 100% !pieczarki wcześniej podsmażone na patelni + niewielka ilość cebulki, są appetit! na pewno pojawią się jeszcze inne wersje zapiekanek, także zapraszam do zaglądania!
OdpowiedzUsuńAniu, pozdrawiam ciepło!