Domowa pizza to niebo w gębie, ciasto wyrabiamy takie jak chcemy, cienkie, średnie, grube, mniej lub bardziej wypieczone. Dobór dodatków zależy tylko i wyłącznie od Nas! Ser, pieczarki, salami, szynki,oliwki, cebulka,pomidory, kurczak, ostrygi, kapary, ananas, na co tylko mamy ochotę! I ta satysfakcja, że pizza nam wyszła taka jak w ulubionej restauracji, a nawet lepsza!
Składniki
na ciasto:
- mąka 350 g mąki
- niecała szklanka letniej, przegotowanej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/3 drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- Sosy i farsz w zależności od upodobań :)
Do dużej miski przesiewam mąkę, dodaję oliwę, cukier i sól następnie do małej miseczki dodaję pokruszone droższe i dodaję wody, drożdzee mieszam z wodą do rozpuszczenia. Następnie przelewam do miski z mąką. Następnie zagniatam ciasto, aby było gładkie i elastyczne. Gdy ciasto się klei, należy dodać mąki. Formuję dużą kulę i do wysypanej miski mąką wkładam ciasto i przykrywam ściereczką na 30 min. i pozostawiam w ciepłym miejsce. Po wyrośnięciu ciasta formułuję w zależności jakie chcemy lub jaką formę posiadamy, owalną bądź kwadratową.
Ciasto przekładam na blachę pokrytą papierem do pieczenia, wysmarowaną masłem. Na ciasto nakładam przecier pomidorowy i posypuję oregano. Następnie układam warstwowo składniki, starty ser, pieczarki, salami, cebulkę, oliwki.
Pizzę umieszczam w piekarniki ( 30min wcześniej zagrzanego do 280 stopni). Pizzę pozostawiam 10 min w piekarniku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz