W ten jesienny, mroźny wieczór postanowiłam przygotować muffinki. Pyszne, kakaowe muffinki z rodzynkami i polewą :) Nie wymagają długiego czasu przygotowań, a ich robienie jest łatwe i przyjemne.
Składniki:
(zainspirowana przepisem z makecookingeasier.pl )
- 200 g mąki
- 200g cukru
- 300 ml śmietany 12%
- 1 jajko
- garść rodzynków
- 60 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem przesiewam do miski i robię wgłębienie. Do drugiej miseczki dodaję śmietanę, roztopione w rondelku masło, jajko i kakao. Całość mieszam. Następnie kakaową masę przelewam do wgłębienia masy jasnej. Całość krótko miksuję i na końcu dodaję rodzynki.
(wcześniej zanurzone w gorącej wodzie) i odsączone na durszlaku. Delikatnie mieszam je z masą.Papilotki układam w formie na babeczki, wypełniam masą czekoladową, Piec około 20-25 min. w rozgrzanym do 180stopni piekarnikiu.
Moja polewa na muffinki to czekolada mleczna(200g) i wiórki kokosowe. Czekoladę mleczną roztapiam w kąpieli wodnej. Do garnuszka wlewam gorącą, zagotowaną wodę, następnie nakładam na niego miseczkę(tak, aby nie dotykała wody w garnuszku) i wysypuję kawałeczki czekolady. Czekolada roztapia się pod wpływem gorącej pary wodnej, mieszam co jakiś czas i uzyskuję gładką i płynną konsystencje.
Muffinki po wyjęciu z piekarnika odstawiam na kratkę kuchenną do lekkiego ostudzenia, polewam czekoladą i posypuję wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz