niedziela, 5 stycznia 2014

Domowy grzaniec
Nie ma nic bardziej rozgrzewającego od grzańca. Podczas przygotowywania domowego grzańca należy pamiętać o tym, aby go nie zagotowywać, należy je lekko podgotować z dodatkiem przypraw, które nadają grzańcowi ostrego i  korzennego smaku.

Składniki:
  • 1 litr półwytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki kardamonu, imbiru w proszku, gałki muszkatołowej, przyprawy do wina 
  • 6 goździków
  • laska wanilii
  • 1 pomarańcza
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 4 kieliszki syropu malinowego
Przygotowanie: 
Wszystkie przyprawy mieszam ze sobą w małym pojemniczku. Wino wlewam do garnuszka, dodaję przyprawy i podgotowuję. Na końcu dodaję plaster pomarańczy do każdego kubka z winem.
* można dodać więcej syropu lub cukru
Smacznego! 





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj

Text Widget

mój przepis na życie to poznawanie smaków, celebrowanie posiłków. Jedzenie jest dla mnie pewnego rodzaju sztuką kulinarną, którą ja zaczęłam dosyć późno w swoim życiu dostrzegać, teraz zaczynam ją rozwijać. Gotowanie nie musi być tylko przykrą koniecznością, gdy doskwiera nam głód, ale czasem wspólnego owocnego gotowania, wspólnych rozmów z innymi, czy po prostu pasją i radością. Wszystkim życzę wiele radości podczas gotowania i jego późniejszego spalania! :-)

More Text

Popular Posts

Blogger news

Blogger templates