Nie ma nic bardziej rozgrzewającego od grzańca. Podczas przygotowywania domowego grzańca należy pamiętać o tym, aby go nie zagotowywać, należy je lekko podgotować z dodatkiem przypraw, które nadają grzańcowi ostrego i korzennego smaku.
Składniki:
- 1 litr półwytrawnego wina
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu, imbiru w proszku, gałki muszkatołowej, przyprawy do wina
- 6 goździków
- laska wanilii
- 1 pomarańcza
- 2 czubate łyżki cukru
- 4 kieliszki syropu malinowego
Wszystkie przyprawy mieszam ze sobą w małym pojemniczku. Wino wlewam do garnuszka, dodaję przyprawy i podgotowuję. Na końcu dodaję plaster pomarańczy do każdego kubka z winem.
* można dodać więcej syropu lub cukru
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz