Pozostał dokładnie miesiąc do Świąt Bożego Narodzenia. Małymi krokami rozpoczynam przedświąteczne pieczenie, dlatego przygotowałam pierniczki. Przyprawy korzenne nadają piernikom aromatycznego, silnego zapachu, który doskonale oddaje świąteczny klimat. Niebawem Mikołajki, więc śmiało możemy rozpocząć tego rodzaju pieczenie. Pierniczki mogą także stanowić ładną ozdobę na nasze choinki.
Składniki:
- 250 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- 1 jajko
- 120 g masła
- 120 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- 1 łyżka miodu
Mąkę, proszek do pieczenia przesiewam, następnie dodaję do mąki przyprawy i zmiksowane w blenderze migdały. W osobnej misce ucieram mikserem masło z cukrem i jajem, na końcu dodaję miód i mieszam całość. Łączę obie masy i ugniatam. Zagniecione ciasto pozostawiam w lodówce na 3 godziny.
Po wyjęciu ciasta z lodówki należy je rozwałkować i odcisnąć foremki. Na wyłożoną papierem spożywczym blachę układam pierniczki, które piekę około 10-12 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Pierniczki układam na serwetce i dodaję kilka skórek pomarańczy, aby pozostały miękkie.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz