Szybkie i pyszne, chrupiące placuszki:) Nie tylko super prezentują się na talerzu, ale i pysznie smakują. Warzywne placuszki doskonale trafiają w mój kulinarny gust:-) Marchewka nadaję słodkawy smak, a całość wygląda kolorowo. Jeżeli jesteście znudzeni tradycyjnymi plackami z samych ziemniaków, możecie je urozmaicić dodając marchewkę, pieczarki czy cukinię. Na pewno nie będziecie się czuć zawiedzeni! Polecam :-)
Składniki:
- 2 średnie marchewki
- 4 średnie ziemniaczki
- 1 cebulka
- 1 jajko
- 2 czubate łyżki mąki
- natka pietruszki
- pomidorki koktajlowe
- twaróg
- pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, sól
Marchewkę, ziemniaki, cebulkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. (Jeżeli podczas tarcia, warzywa puszczą dużo soku, należy je pozostawić do okapania na durszlaku) Następnie do startych warzyw dodaję jajko i posiekaną natkę pietruszki i przyprawy na końcu dodaję mąkę i całość łączę.
Na rozgrzaną patelnię nakładam łyżką stołową startą masę i i delikatnie ją spłaszczam na placuszki.
Smażę z obu stron na złoty kolor i wykładam na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu i gotowe !
Podaję z twarogiem i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz