Nie ma nic bliższego sercu niż czekoladowa rozkosz ! Może być słodka i przyjemna, a także gorzka i cierpka, prawie jak w miłości! Jej głęboki smak jest wart niejednego deseru! :-)
Składniki:
(przepis: kuchniaagaty.pl)
- 100 g czekolady (użyłam mlecznej Wedel)
- 200ml śmietany kremówki
- 1/4 szk cukru
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 4 żółtka
Nad garnkiem z gotującą się wodą umieściłam miskę z żółtkami i cukrem. Żółtka ubijałam trzepaczką, aż osiągnęły konsystencję jasnego kremu, dodałam połamaną czekoladę, po rozpuszczeniu czekolady dodałam kakao i sól. Wszystko dokładnie rozprowadziłam.Śmietankę ubiłam na sztywno dodałam do niej ostudzoną masę czekoladową, dokładnie wymieszałam mikserem.
Wstawić do lodówki na minimum godzinę!
* Autorka przepisu w komentarzach zaleca, aby masę czekoladową podgrzać i rozprowadzić odrobiną śmietanki, gdy masa czekoladowa za bardzo zgęstnieje. Przepis na 6 porcji.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz