Ostatnie dwa tygodnie były bardzo intensywne za sprawą sesyjnych zmagań. Jednak miejmy nadzieje, że cała sesja za mną! Po wczorajszym ostatnim egzaminie, w końcu miałam czas, aby oddać się mojej kulinarnej pasji.Na co miałam ochotę? na lekkie, owocowe ciasto.. idealnie nadaje się do filiżanki kawy czy herbaty, jest naprawdę pyszne w smaku (kto już jadł, ten wie, dzięki dziewczyny! :-), nie jest suche, a cynamonowa, chrupiąca skorupka robi robotę!
Polecam!
Składniki:
(przepis z whiteplate.blogspot.com, moja wersja jest bez orzechów)
- 4 jabłka obrane i pokrojone w cienkie plastry
- 120 g masła
- 150 g cukru (+2 łyżki wymieszane z 3 łyżeczkami cynamonu do posypania jabłek)
- 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej ( dodałam esencji pomarańczowej)
- 4 jajka
- 120 ml mleka
- 200 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzałam do 150 stopni. Formę o średnicy 26 cm wyłożyłam papierem do pieczenia i wysmarowałam masłem.
Masło rozpuściłam w rondelku, dodałam esencję.
Następnie ubiłam jajka z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodałam mleko i masło. Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia i na końcu z ubitymi jajkami. Wylałam masę do formy i na wierchu ułożyłam plastry jabłek. Całość posypałam wymieszanym cukrem z cynamonem i wstawiłam do piekarnika na około 50 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz