Banany i czekolada to połączenie idealne! Jak co roku na rynku w Krakowie organizowane są świąteczne jarmarki. Stoiska są pełne różnych słodyczy, pięknej porcelany czy świątecznych dodatków do domu i kuchni. Oprócz pysznego grzanego wina, można było kupić owoce w czekoladzie. I mimo, że właśnie przy tym stoisku były największe kolejki, nie odstraszało to kolejnych chętnych w tym i mnie. Można była kupić kiwi, jabłka, winogrona, a nawet papryczkę chilii, mnie jednak najbardziej smakują banany w czekoladzie. I dlatego postanowiłam je przygotować i się z Wami podzielić :-) Takie banany mogą być super przekąską np. na przyjęciu urodzinowym dla dzieci, które uwielbiają słodycze. Można je podać w bardzo kolorowy sposób, więc na pewno spodobałoby się każdemu Szkrabowi!
Ps. Dziewczyny, już wiecie co Wam dzisiaj przyniosę na wykład, będzie słodko :-) !
Składniki:
- 6 bananów
- biała czekolada+1łyżka oleju
- 2 x czekolada mleczna + pół mlecznej z orzechami+1łyżka oleju
- 2 łyżki oleju
- wiórki kokosowe
- posypka kolorowa do ciast
- patyczki na szaszłyki
Banany obieram, kroję na pół i nabijam na patyczki. Następnie na papierze do pieczenia układam banany i wstawiam na godzinę do lodówki. Czekolady (osobno białą i mleczną) roztapiam w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oleju, aby lepiej się rozprowadzały. Banany wyjmuję z zamrażalki, obtaczam w czekoladzie i szybko posypuję dodatkami, bo czekolada będzie bardzo szybko zasychać. Można zmrozić w lodówce przed podaniem.
Smacznego! :-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz