poniedziałek, 28 października 2013

Schabowe pod pierzynką ananasa i sera

             Mięso i owoce do idealne połączenie. Przygotowałam piersi z kurczaka z soczystym ananasem i rozpływającym się w ustach serem żółtym. Ananas zawiera nie tylko żelazo i wapń, ale także enzymy, które ułatwiają trawienie białek! Jeżeli macie dosyć zwykłych schabowych możecie je urozmaicić dodając ser,ananasy, pieczarki czy żurawinę,która w połączeniu z mięsem jest wyśmienita.
 Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka ( wyjdzie około 9 niedużych plastrów) 
  • puszka ananasa
  • 250 g sera zółtego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka czerwonej, słodkiej papryki mielonej
  • 3 łyżki oliwy  
 Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroję na plastry.Plastry ananasa wykładam na durszlak, zostawiam do okapania z syropu. Do oliwy dodaję sól, pieprz i czerwoną paprykę, obtaczam  kurczaka. Na plastry mięsa nakładam plastry ananasa i posypuję serem żółtym, startym na dużych oczkach. Na blachę wyłożoną folią aluminiową, skropioną oliwą, wykładam kurczaka z ananasem posypanym serem i zapiekam około 30 min. aż mięso się zrumieni i będzie białe w środku. Podaję z ziemniakami i sałatką. 
Smacznego!



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj

Text Widget

mój przepis na życie to poznawanie smaków, celebrowanie posiłków. Jedzenie jest dla mnie pewnego rodzaju sztuką kulinarną, którą ja zaczęłam dosyć późno w swoim życiu dostrzegać, teraz zaczynam ją rozwijać. Gotowanie nie musi być tylko przykrą koniecznością, gdy doskwiera nam głód, ale czasem wspólnego owocnego gotowania, wspólnych rozmów z innymi, czy po prostu pasją i radością. Wszystkim życzę wiele radości podczas gotowania i jego późniejszego spalania! :-)

More Text

Popular Posts

Blogger news

Blogger templates