Pyszny biszkopt ze śliwkami i aromatycznym kardamonem. Przyznam, że był to pierwszy raz, gdy użyłam imbirowatej przyprawy jaką jest kardamon i nie zawiodłam się, kardamon nadał ciastu nieco bardziej wyrazisty smak i specyficzny zapach. śliwki nie tylko działają przeczyszczająco i wspomagająco na pracę jelit i jak wyczytałam z książki kulinarnej, suszone są prawie zupełnie pozbawione sodu i dlatego mogą je jeść osoby na diecie.
Niezbędne składniki:
- 500 gr śliwek
- 2 łyżki bułki tartej
- mała łyżeczka sypkiego kardamonu
- 50 g masła
- 3 jajka
- 200 gr cukru
- 250 gr mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Blachę(tortownicę)posypujemy bułką tartą, układamy na niej pokrojone na ćwiartki śliwki po usunięciu pestek, posypujemy kardamonem, następnie układamy kawałki masła ( pokroiłam na małe kosteczki )
Jaja ubijamy z cukrem na gęstą masę, aż będzie puszysta i osiągnie biały kolor, mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia ( ja niestety tego nie zrobiłam, nie miałam sita) i dodajemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy i ciasto przelewamy na owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni i pieczemy ok. godziny. W moim przypadku pieczenia ciasta trwa o wiele dłużej, gdyż mam stary piekarnik, który często płata figle...
Cudownie byłoby mieć już swoje mieszkanie i móc zajmować się aranżacją wymarzonej kuchni!!
Ciasto zostawiam jeszcze w piekarniku aż wystygnie, następnie posypuję cukrem pudrem i gotowe do podania !
Ps. Zainspirowana przepisem ,
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz