Makaron jest podstawą w mojej kuchni, dlatego często gości na moim talerzu. Można go podawać na różne sposoby, z sezonowymi warzywami, delikatnymi sosami, i z tymi bardziej ostrymi, kurczakiem, szpinakiem, serem i wiele wiele innych sposobów o których na pewno będę pisać..
Jednym z moich wielu ulubionych przepisów z makaronem jest właśnie ten z pieczarkami. Prosty i dosyć szybki w przygotowaniu, ale co najważniejsze bardzo syty! :)
Niezbędne składniki :
- makaron penne&świderki po 200g z każdego opakowania(wymieszałam oba i tym samym osiągnęłam ładny efekt na talerzu)
- duże pieczarki 0.5 kg
- serek brie 3/4
- pół kostki rosołowej
- cebula
- szklanka wody
- szczypta bazylii
- szczypta oregano
- szczypta czerwonej papryki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Gotuję makaron, pieczarki obieram i kroję na cienkie plastry, następnie rozgrzewam olej w rondelku i dodaje drobno posiekaną cebulkę, dodaję do tego pokrojone pieczarki, gotuję około 20 min, aż pieczarki będą powoli miękkie i puszczą soki, do rondla dodaję wodę i kostkę rosołową, następnie serek brie, czekam aż się rozpuści, mieszam delikatnie z pieczarkami i gotowe do podania. Całe danie posypuję natką pietruszki.
Palce lizać !
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz