To moje pierwsze własnoręcznie robione ravioli w życiu, ich kształt wyszedł nieco większy niż powinien być. Nie miałam specjalnego wykrojnika do ravioli , więc radziłam sobie nożem i widelcem. W smaku wyszły pyszne!
Składniki:
(zainspirowana przepisem z http://kuchniaagaty.pl)
Ciasto
- 2 szk mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 łyżki wody
- 1 opakowanie szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- pół cebulki
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
- 200 g ricotta
Ciasto zagniotłam do momentu, aż było gładkie i elastyczne, zostawiłam zawinięte w folię na 30 min.
Szpinak usmażyłam do miękkości i usunęłam nadmiar wody. Cebulkę i czosnek drobno pokroiłam i zeszkliłam na patelni, dodałam szpinak i przyprawy. Szpinak ostudziłam i dodałam ricottę.
Ciasto wałkowałam na gładkie płaty i układałam kleksy farszu w odstępach około 5 cm, ciasto wkoło farszu posmarowałam pędzelkiem z wodą i przykryłam drugim płatem ciasta. Docisnęłam końce, wykroiłam i przycisnęłam widelcem z każdej strony. Gotowałam we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju do momentu aż wypłynęły na wierzch.Polałam odrobiną roztopionego masła, posypałam serem i pieprzem kolorowym.
Smacznego!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz