sobota, 14 grudnia 2013

Śledzie w wydaniu świątecznym

     Śledzie z orzechami? Czemu nie! wyglądają naprawdę pięknie, a smakują jeszcze lepiej. :)Warto na swoich świątecznych stołach na odświętnej zastawie podać śledzie w takim wydaniu. Nie będziecie żałować!

Składniki: 
( grudniowe wydanie ELLE, przepis Zosi Cudny  z makecookingeasier.pl)
  • 10 grzybów prawdziwków ( ja użyłam suszonych maślaków, które wcześniej kilka godzin wymoczyłam w wodzie) 
  • 200 g śledzi
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 duża czerwona cebulka
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki 
Przygotowanie:
Śledzie moczyłam 2 godziny w mleku, następnie opłukałam, pokroiłam i ułożyłam na talerzu. 
Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę zeszkliłam na maśle. Następnie przełożyłam do miseczki. Do masła pozostałego po cebuli dodałam pokrojone grzybki i usmażyłam. Doprawiłam solą i pieprzem. Orzechy podprażyłam na suchej patelni. Następnie płaty wyłożyłam grzybkami, cebulką i orzechami.Posypałam natką pietruszki.
Smacznego!:-)


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Drukuj

Text Widget

mój przepis na życie to poznawanie smaków, celebrowanie posiłków. Jedzenie jest dla mnie pewnego rodzaju sztuką kulinarną, którą ja zaczęłam dosyć późno w swoim życiu dostrzegać, teraz zaczynam ją rozwijać. Gotowanie nie musi być tylko przykrą koniecznością, gdy doskwiera nam głód, ale czasem wspólnego owocnego gotowania, wspólnych rozmów z innymi, czy po prostu pasją i radością. Wszystkim życzę wiele radości podczas gotowania i jego późniejszego spalania! :-)

More Text

Popular Posts

Blogger news

Blogger templates