Odkąd dostałam książkę z przepisami polskich blogerów, zawsze robię pampuchy z tego samego przepisu i niezmiennie wychodzą pyszne w smaku. Mięciutkie i puszyste, najlepsze z jagodami.. uwielbiałam, gdy w dzieciństwie robiła je Mama, a ja zajadałam je ze śmietaną, cynamonem i owocami!
Składniki:
( źródło: Najlepsze przepisy polskich blogerów,REA 2012, http://vege-kika.blogspot.com/)
- 500g mąki
- 2 jajka
- 1/2 szk letniego mleka
- 80g cukru
- 100 gr roztopionego masła
- szczypta soli
- 20 g drożdży
Mąkę przesypałam do miski, zrobiłam w niej wgłębienie, wkruszyłam drożdże, posypałam cukrem, solą i polałam mlekiem, lekko wymieszałam. Miskę przykryłam ściereczką, odstawiłam na 15 minut w ciepłe miejsce. Po upłynięciu 15 minut, dodałam jajko, ostudzone masło i wyrobiłam ciasto.
Z ciasta uformowałam kluski, odstawiłam i przykryłam na 30 minut ściereczką. Następnie kluski umieściłam nad parą na sicie i gotowałam około 20 minut pod przykryciem, kluski nie mogą dotykać wody.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz