wtorek, 5 listopada 2013

Ciasto z bananami i nutellą

Nastała typowo jesienna, deszczowa pogoda...jesień to najmniej lubiana przeze mnie pora roku, dominują szare widoki i nostalgiczne nastroje.. przemarznięta czekaniem na autobus wracając z uczelni nie mogłam się doczekać, aż wrócę i zrobię ciasto.Przepis znalazłam dzisiaj rano przeglądając mojego ulubionego bloga i od razu powiedziałam sobie, że muszę je zrobić!Pieczenie w takie szare, wietrzne i deszczowe wieczory to dobry pomysł!  Herbata z cytryną i miodem, kawałek pysznego ciasta mogą umilić nawet najbardziej ponury dzień. Ciepłe kapcie na nogach, dobra książka-takie wieczory uwielbiam. 
Ciasto jest pyszne w smaku, jednak jedząc pomyślałam, że czegoś brakuje... mianowicie orzechów włoskich,  żałuję,że ich nie dodałam, to jest właśnie to ciasto, z którymi orzechy byłyby idealnym połączeniem!! kolejna wersja na pewno będzie z orzechami, aczkolwiek ta też jest pyszna i godna polecenia!

Składniki:
  • 2 szkl mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/4 szkl miękkiego masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 duże jaja
  • 1/3 szkl mleka
  • 3/4 szkl nutelli wcześniej roztopionej w garnuszku
  • 2 duże banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
 Przygotowanie
Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajka, kolejno dodaję rozgniecione wcześniej widelcem banany i mleko. Całość miksuję do połączenia składników. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Z bananowej masy odlewam szklankę i łączę ją z nutellą. Keksówkę smaruję masłem i wylewam jasną masę, na wierzch masę z nutellą. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, wstawiam ciasto i piekę ok. 50 minut.
Smacznego!


Żródło: http://whiteplate.blogspot.com/2012/09/ciasto-bananowe-z-nutella.html

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Text Widget

mój przepis na życie to poznawanie smaków, celebrowanie posiłków. Jedzenie jest dla mnie pewnego rodzaju sztuką kulinarną, którą ja zaczęłam dosyć późno w swoim życiu dostrzegać, teraz zaczynam ją rozwijać. Gotowanie nie musi być tylko przykrą koniecznością, gdy doskwiera nam głód, ale czasem wspólnego owocnego gotowania, wspólnych rozmów z innymi, czy po prostu pasją i radością. Wszystkim życzę wiele radości podczas gotowania i jego późniejszego spalania! :-)

More Text

Popular Posts

Blogger news

Blogger templates