Nastała typowo jesienna, deszczowa pogoda...jesień to najmniej lubiana przeze mnie pora roku, dominują szare widoki i nostalgiczne nastroje.. przemarznięta czekaniem na autobus wracając z uczelni nie mogłam się doczekać, aż wrócę i zrobię ciasto.Przepis znalazłam dzisiaj rano przeglądając mojego ulubionego bloga i od razu powiedziałam sobie, że muszę je zrobić!Pieczenie w takie szare, wietrzne i deszczowe wieczory to dobry pomysł! Herbata z cytryną i miodem, kawałek pysznego ciasta mogą umilić nawet najbardziej ponury dzień. Ciepłe kapcie na nogach, dobra książka-takie wieczory uwielbiam.
Ciasto jest pyszne w smaku, jednak jedząc pomyślałam, że czegoś brakuje... mianowicie orzechów włoskich, żałuję,że ich nie dodałam, to jest właśnie to ciasto, z którymi orzechy byłyby idealnym połączeniem!! kolejna wersja na pewno będzie z orzechami, aczkolwiek ta też jest pyszna i godna polecenia!
Składniki:
- 2 szkl mąki
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/4 szkl miękkiego masła
- 1 szkl cukru
- 2 duże jaja
- 1/3 szkl mleka
- 3/4 szkl nutelli wcześniej roztopionej w garnuszku
- 2 duże banany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajka, kolejno dodaję rozgniecione wcześniej widelcem banany i mleko. Całość miksuję do połączenia składników. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia. Z bananowej masy odlewam szklankę i łączę ją z nutellą. Keksówkę smaruję masłem i wylewam jasną masę, na wierzch masę z nutellą. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni, wstawiam ciasto i piekę ok. 50 minut.
Smacznego!
Żródło: http://whiteplate.blogspot.com/2012/09/ciasto-bananowe-z-nutella.html
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz