Ciasto marchewkowe jest idealne na jesienne wieczory. Jest delikatne i lekkie.Nie jest zbyt słodkie, a marchewki oprócz tego, że zawierają dużo prowitaminy A, nadają ciastu bajeczny smak! Dzięki cynamonowi ciasto ma korzenny smak i piękny aromat.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 szkl cukru pudru
- 2 szkl mąki
- szkl oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 duże marchewki
Okrągłą formę smaruję masłem.
Jajka ucieram z cukrem pudrem, następnie dodaje oleju i mieszam do połączenia. Suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon łączę ze sobą i mieszam, przesypuje do jajek. Całość miksuje na gęsto masę. Na koniec dodaję tartą marchewkę i całość mieszam.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Piec około 1 godziny.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz