niedziela, 3 listopada 2013

Babka kakaowa

Cały weekend spędzony w rodzinnej atmosferze dobiegł końca,  czas wracać do Krakowa i codzienności.. po długiej podróży teraz przy kubku ciepłej herbaty mogę zasiąść na spokojnie i dodać mój przepis na babę, którą dzisiaj upiekłam. Nie ma jak u Mamy, ciasto robi się błyskawicznie, a piekarnik nie zawodzi!! :-) Przywiozłam ze sobą stare kulinarne książki i dużo przetworów domowych, udało mi się podwędzić także kilka kulinarnych gadżetów od Mamy, ale o tym niebawem :-)




Składniki:   
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek rumowy
  • 2 łyżki kakao  
  • 0,5 szkl mleka
  Przygotowanie: W małym rondelku rozpuszczam masło i zostawiam do ostudzenia. W dużym garnku ucieram masło z cukrem, następnie dodaję mąkę i proszek do pieczenia, wszystko miksuję na jednolitą masę, dodaje połowę olejku rumowego i mleko, całość mieszam do połączenia składników. Z dużego garnka odlewam połowę masy do mniejszego i dodaję kakao mieszając całość. Formę smaruję masłem i posypuję bułką tartą, wylewam pierwszą część masy, następnie drugą warstwę z kakao. Do nagrzanego piekarnika wstawiam formę z ciastem i piekę 45 minut. Wierzch babki jest chrupki, a sama babka jest bardzo delikatna i lekka. Nie jest przesadnie słodka, ani ciężka, taka jak lubię :-)


Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Text Widget

mój przepis na życie to poznawanie smaków, celebrowanie posiłków. Jedzenie jest dla mnie pewnego rodzaju sztuką kulinarną, którą ja zaczęłam dosyć późno w swoim życiu dostrzegać, teraz zaczynam ją rozwijać. Gotowanie nie musi być tylko przykrą koniecznością, gdy doskwiera nam głód, ale czasem wspólnego owocnego gotowania, wspólnych rozmów z innymi, czy po prostu pasją i radością. Wszystkim życzę wiele radości podczas gotowania i jego późniejszego spalania! :-)

More Text

Popular Posts

Blogger news

Blogger templates