Źródłem inspiracji do tego przepisu było grudniowe wydanie ELLE i przepisy świąteczne znanych blogerek kulinarnych.Gdy tylko zobaczyłam zupę w świątecznym wydaniu wiedziałam, że muszę ją zrobić.
Piękny aromat zupy unosił się w całym mieszkaniu.Wyszła naprawdę pyszna i niezwykle aromatyczna ! Koniecznie musicie wypróbować! Ja jestem zachwycona !
Następne w kolejce są śledzie z prawdziwkami i orzechami włoskimi.
Składniki:
(przepis autorstwa Marty Dymek z www.jadlonomia.com)
- 3 średniej wielkości buraki (najlepiej żeby to było dobre buraczki z dobrze znanego targu)
- 2 średniej wielkości ziemniaki
- 1 nieduża marchewka
- 1 nieduża pietruszka
- 1 mała cebulka
- 1/2 kwaśnego jabłka
- 1,2 litra bulionu warzywnego
- ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki majeranku
- liść laurowy
- ziarno ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
Piekarnik należy rozgrzać do 200 stopni. Buraki należy umyć(nie obierać)i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Piec przez 45 minut. Następnie wystudzić i obrać. Cebulkę pokrojoną w piórka należy umieścić na dnie dużego garnka z kilkoma łyżkami rozgrzanego oleju. Dodałam ziele angielskie i liść laurowy, smażyłam na małym ogniu do momentu, gdy cebulka była miękka i złotawa. Z cebuli należy wyjąć liść laurowy i ziele. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i jabłko oraz ząbek czosnku. Całość wymieszałam i smażyłam kilka minut na małym ogniu. Wystudzone buraczki pokroiłam w kawałki, dodałam do pozostałych warzyw, zalałam bulionem i dodałam majeranek. Całość gotowałam do momentu aż warzywa były bardzo miękkie. Miękkie warzywa zmiksowałam ręcznym blenderem na gładki krem. Na koniec do smaku można dodać sól i pieprz.W razie potrzeby można też dodać więcej bulionu, ja nie dodałam, bo gęsty krem mi odpowiadał. Podałam z natką pietruszki.
Smacznego!:-)
![]() |
Dostarczona dzisiaj przez kuriera, świeżutka książka Julia Child, Francuski Szef Kuchni jest już w moim posiadaniu :) |
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz