Makarony można jeść z różnymi sosami, jak już wcześniej pisałam uwielbiam makarony z różnymi dodatkami. Dotychczas w mojej czołówce plasował się makaron ze szpinakiem. Natomiast teraz zdecydowanie moim numerem [1] jest makaron z cukinią i grzybami! Wyśmienity w smaku z delikatnym sosem śmietanowym, taki jak lubię :-) Godny polecenia, bez dwóch zdań!
Składniki:
(źródło inspiracji: najlepsze przepisy polskich blogerów)
- makaron tagliatelle
- 1 cukinia
- 1 mała cebulka (pokrojona na małe kawałeczki)
- około 300 g borowików ( wykorzystałam suszone, wcześniej zamoczone w wodzie na kilka godzin i odsączone na ręczniku papierowym)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Cukinię przekroiłam wzdłuż, obrałam skórkę i pokroiłam na cienkie paseczki. Pozostałą cukinię pokroiłam w małe kosteczki. Następnie pokrojoną drobno cebulkę i grzybki (lekko posoliłam) podsmażyłam na nie niewielkiej ilości oleju na małym ogniu około 10 minut.
Następnie dodałam cukinię i śmietanę, całość pogotowałam jeszcze chwilę.
Makaron wstawiłam do osolonej wody, na 3 minuty przed końcem gotowania makaronu, dodałam paseczki cukinii. Makaron odcedziłam i wymieszałam z sosem, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Całość posypałam koperkiem i ozdobiłam bazylią.
Smacznego! :)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz