niedziela, 1 grudnia 2013

Makaron z cukinią w sosie borowikowo-cukiniowym

   Makarony można jeść z różnymi sosami, jak już wcześniej pisałam uwielbiam makarony z różnymi dodatkami. Dotychczas w mojej  czołówce plasował się makaron ze szpinakiem. Natomiast teraz zdecydowanie moim numerem [1] jest makaron z cukinią i grzybami! Wyśmienity w smaku z delikatnym sosem śmietanowym, taki jak lubię :-)  Godny polecenia, bez dwóch zdań!

Składniki:
(źródło inspiracji: najlepsze przepisy polskich blogerów)
  • makaron tagliatelle
  • 1 cukinia
  • 1 mała cebulka (pokrojona na małe kawałeczki)
  • około 300 g borowików ( wykorzystałam suszone, wcześniej zamoczone w wodzie na kilka godzin i odsączone na ręczniku papierowym) 
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię przekroiłam wzdłuż, obrałam skórkę i pokroiłam na cienkie paseczki. Pozostałą cukinię pokroiłam w małe kosteczki. Następnie pokrojoną drobno cebulkę i grzybki (lekko posoliłam) podsmażyłam na nie niewielkiej ilości oleju na małym ogniu około 10 minut.
Następnie dodałam cukinię i śmietanę, całość pogotowałam jeszcze chwilę. 
Makaron wstawiłam do osolonej wody, na 3 minuty przed końcem gotowania makaronu, dodałam paseczki cukinii. Makaron odcedziłam i wymieszałam z sosem, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Całość posypałam koperkiem i ozdobiłam bazylią. 
Smacznego! :)




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Text Widget

mój przepis na życie to poznawanie smaków, celebrowanie posiłków. Jedzenie jest dla mnie pewnego rodzaju sztuką kulinarną, którą ja zaczęłam dosyć późno w swoim życiu dostrzegać, teraz zaczynam ją rozwijać. Gotowanie nie musi być tylko przykrą koniecznością, gdy doskwiera nam głód, ale czasem wspólnego owocnego gotowania, wspólnych rozmów z innymi, czy po prostu pasją i radością. Wszystkim życzę wiele radości podczas gotowania i jego późniejszego spalania! :-)

More Text

Popular Posts

Blogger news

Blogger templates